Barsebäcksverket

Adresse: Kraftverksvägen 150, 246 57 Barsebäck Vis kort

Adresse: Kraftverksvägen 150, 246 57 Barsebäck

Beläget mitt på den Skånska västkusten, mellan Malmö och Landskrona, ligger Barsebäcksverket. Ett kärnkraftverk i servicedrift.

Den första kärnreaktorn startades 1975 och stängdes 1999, den andra startades 1977 och var i drift till 2005. Perioden mellan stängningen och rivningen kallas servicedrift. Det innebär att man just nu sköter om anläggningen och förbereder för rivningen.

Infocenter
Utställningen i Infocenter berättar om el, kärnkraft, hur Barsebäck ska rivas och mycket mer. I lokalen finns ett sommarcafé, en rit- och lekhörna och en filmsalong. Besökare i alla åldrar bjuds på fika och vi svarar gärna på era frågor. Infocenter har vanligtvis öppet efter förfrågan men under vissa långhelger och under sommarlovet har vi öppet på dagtid. För att gå med på rundtur måste deltagarna föranmäla sig.

Rundturer
Fram till dess att rivningen börjar har vi en unik möjlighet att visa delar av ett kärnkraftverk som inte kan visas när det är i drift. Besökare får följa ångans väg genom verket förbi flera nyckelkomponenter. Reaktorhallen ses från en besöksbalkong och man får gå mycket nära turbinerna och kondensorn. Man måste ha fyllt 14 år för att gå in i kärnkraftverket.

Se vår hemsida för mer information och aktuella händelser i Infocenter.
Varmt välkomna!

Show more

Om denne aktivitet