Sofiero slott och slottsträdgård

Adresse: Sofierovägen 131, 251 89 Helsingborg Vis kort

Adresse: Sofierovägen 131, 251 89 Helsingborg

Europas vackraste slott med magnifik park och slottsträdgård. År 2010 fick Sofiero denna hedrande utmärkelse.

Parken och slottet har tidigare varit ett kungligt sommarresidens. Oscar II lät uppföra Sofiero 1865 och tillägnade slottet till sin kära Sofia, därav namnet Sophie-Ro. Parken skänktes av Gustaf VI Adolf till Helsingborgs stad 1959 och har sedan 1974 stått öppen för allmänheten.

Sofiero slottspark är en blomstrande oas och visar varje vår och sommar upp 10 000 blommande rhododendronbuskar i en kaskad av olika färger och sorter. Här växer 300 olika arter och 300 hybrider. Mitt bland rhododendronblommorna kan du besöka ravinens porlande bäck, konstutställningar och slottsrestaurangen med utsikt över Öresund som finns med i White Guide för sin gourmetmat. Eller ta med egen filt och picknickkorg och njut i slottsparken.

Under sommarmånaderna kan du lyssna till de många konserter som spelas på utescenen. Sofiero är duktig på att locka till sig stora artistnamn och långväga konsertbesökare. Artister som Mark Knopfler, Leonard Cohen, Lars Winnerbäck, Kent och Robyn har uppträtt här. Parken ordnar också årligen flera mat- och trädgårdsevenemang.

När senhösten kommer är slottet vinterstängt. Parken och trädgårdarna är dock öppen mellan kl. 11 och 16 för uppfriskande promenader med fri entré.

Sofiero ligger 5 kilometer norr om centrala Helsingborg.

Show more

Om denne aktivitet